Saveti za SEO pre nego što vam naprave sajt

Prilikom izbora agencije ili frilensera koji će napraviti sajt, klijenti uglavnom gledaju dve stavke – da li su sajtovi koje izvođač pravi lepi, i koja je cena. Nekome je važnije jedno, nekome drugo. Ali retko ko unapred razmišlja o SEO optimizaciji, a web dizajneri, programeri, developeri, često taj deo takođe nemaju u vidu, pa kasnije bude problema, kad sajt treba da se dobro kotira na Google. Evo nekoliko saveta vezanih za SEO koje je dobro imati u vidu pre nego se krene u izradu istog.

SEO saveti pre sajta

Ako se bira neki CMS sa kojim ćete lakše dodavati nove stranice/proizvode i uređivati sajt kasnije, bolje je izabrati neki poznatiji koji ima sve SEO funkcije nego manje poznat koji je dobar za developera jer ga on bolje poznaje. Birajte WordPress, OpenCard, ako je osoba koja pravi sajt baš specijalista za Joomla, Drupal, Magento ili nešto slično – može i to. Custom made CMS izbegavajte osim ako je programer zaista veliki stručnjak, i ima iskustva bar 5 godina i napravio je više od 100 sajtova. Ako je napravio 2 ili 3, biće problema sa njegovim CMS-om u 99% slučajeva.

Pitajte koje tehnologije, programske jezike, baze i ostalo, koristi. Ako pomene Microsoft, Javascript, Flash, Angular, verujem da će biti problema sa SEO optimizacijom. Ništa ne može da zameni (bar još uvek) HTML, PHP.

Pitajte da li će adrese biti takozvane “pretty URL”. Mislim na sajt.com/kategorija/proizvod/ recimo. Nije dobro ako su adrese tipa sajt.com/index.asp?1234/nc23 sa nerazumljivim brojevima i slovima, a naročito znakovima pitanja.

Proverite da li će moći da se menjaju sledeće stavke na apsolutno svakoj stranici na sajtu (statičnim stranama, kategorijama, podkategorijama, proizvodima, naslovnoj strani, …) – title, meta opis, meta canonical, H tagovi, tekstovi, slike uključujući i nazive fajlova, alt tagove. Da li će moći da se doda custom tag u head. Ovo zadnje zvuči suviše stručno i nije baš ni neophodno ali je izuzetno korisno u nekim slučajevima. Nikad se ne zna, te bolje da postoji mogućnost.

Tražite da obavezno postoji pretraga na sajtu.

Kako se sajt vidi na mobilnom telefonu i tabletu? Da li je optimizovan za sve uređaje?

Najbolje je da se unapred konsultujete sa nekim ko je specijalista za SEO i da se za SEO konsaltingom krene dok je sajt još u izradi. Mnogo je bezgolnije nego ispravljati nešto kasnije, ako je uopšte i moguće sve ispraviti. Ovi saveti mogu pomoći bar u generalnim stavkama, dok još razmišljate o izradi sajta za vašu firmu, u prvim razgovorima sa web developerom.

Kontaktirajte nas da dogovorimo SEO optimizaciju Vašeg sajta još danas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.