Prvi na internetu

Google je toliko ojačao, da je postao sinonim za internet. Sa širokom upotrebom Chrome browsera (u Srbiji oko 68% ga koristi kao primarni) i kucanjem ključnih reči za pretragu direktno u URL polje, mnogi korisnici nisu ni svesni da pretražuju samo Google, već su mišljenja da pretražuju ceo internet. Što danas, i nije velika razlika, uzgred budi rečeno.

SEO optimizacija (da, jeste pleonazam jer je optimizacija to O u skraćenici SEO) se takođe odomaćila kao ternim, iako je to u velikom broju slučajeva optimizacija sajtova za Google, a ne optimizacija za pretraživače.

No, da se vratim na temu – da li je prvi na Google isto što i biti prvi na internetu? Ili je to biti prvi na Fejsbuku? Evo koji procenat ukupnog internet saobraćaja odlazi na koji sajt. Podaci su za Srbiju, za januar 2018. godine.

prvi na internetu

Google.rs i Google.com zajedno imaju više od 13% saobraćaja. Što jeste najveći deo kolača. Google, Youtube i Facebook drže skoro 30% internet saobraćaja kod nas. Dakle, prvi na ova 3 sajta, skoro pa isto kao biti prvi na internetu. Naročito uzimajući u obzir da su ostali igrači uglavnom informativni sajtovi ili sajtovi nekog drugog tipa a ne pretraživači (Blic, Kurir, B92, …).

Kada je reč o pretraživačima, iza Gugla su Eon, Krstarica, Myway. Tu su i Yahoo i Bing, koje Similarweb nije svrstao u kategoriju pretraživača već portala, ali svejedno, njihov udeo jeste dosta mali (Yahoo 0.82% a Bing manje od 0.1%).

pretrazivaci

2 Replies to “Prvi na internetu”

  1. Ko god da traži bilo kakav podatak po navici koristiće Google pretragu pa i ne čudi da kroz google ide najveći deo saobraćaja na internetu.

Comments are closed.