Problem sa kupovinom linkova

U SEO svetu već dugo je poznato da je kupovina linkova veliki rizik koji na kraće staze može doneti poboljšanje pozicije na Google ali dugoročno sajt može biti kažnjen zbog toga velikim padom pozicija, te naravno i drastičnim padom poseta. Međutim, vlasnici sajtova koji optimizaciju sajta povere nekome, često i nisu upoznati sa svim ovim pravilima te se može desiti situacija koju je imao JCPenney. J. C. Penney Company, Inc. je velika trgovinska kompanija sa više od 1.100 maloprodajnih objekata širom Amerike. Osim u tim objektima, veliki deo prodaje postižu i preko svog sajta. Više meseci, njihov sajt je bio u samom vrhu Google rezultata kada se traži neki od više desetina proizvoda koje oni prodaju. Za dosta proizvoda bili su ispred sajtova proizvođača.

kupovina linkova loš SEO - JCPenney

Međutim, Njujork Tajms u u svom tekstu, a nakon analize i razgovorima sa SEO ekspertima, objašnjava u čemu je tajna. U ime JCPenney, SEO agencija je  kupovala veliki broj linkova prema sajtu na raznim mestima na internetu. Linkove je sajt dobijao sa gomile nerelevantnih sajtova koji se bave kockom, bankama, igricama i svim mogućim oblastima. Dakle, najpre teme tih sajtova nisu nikako povezane sa JCPenney Inc. Drugo, gomila tih sajtova je samo skup linkova bez ikakvog sadržaja.
Nakon što je Google takođe analizirao te linkove, a na osnovu ovih nekoliko i još nekih odlika sajtova/stranica sa kojih linkovi dolaze, JCPenney sajt je drastično pao u rezultatima pretrage. Za samo par sati, sa prvog mesta za određene pretrage pao je na 7. ili 8. stranicu rezultata.
Dakle, ovakva SEO tehnika je donela odlične rezultate i profit par meseci ali nakon toga veoma lošu situaciju i gotovo ukinut profit sa interneta. Sada je potrebno vreme i ozbiljan trud vratiti se na bar relativno pristojne pozicije ponovo.
Zaključak koji se može izvući je da se nikako ne ulazi u te tzv. “sive” ili “crne” SEO zone, i da ozbilju i sigurnu optimizaciju mogu odraditi samo ljudi koji ozbiljno znaju šta rade.
I naravno, da prečica u optimizaciji može često biti stranputica.

4 Replies to “Problem sa kupovinom linkova”

 1. Dobardan,
  Mene zanima kupovina linkova, molim te mi se javi ako možeš pomoć. Hvala
  lijep pozdrav,
  Paul Ramone

 2. Izvinjavam se Ramone ali ne bavimo se ni kupovinom ni prodajom linkova. To Google ne dozvoljava tako da ne želimo da ulazimo u te rizike.

  pozdrav

 3. Da li je dozvoljeno da se razmena linkova radi preko parametara u url-u i koliko su kvalitetni takvi linkovi? Na primer: na adresi maxmess.zxq.net/index.php?url=http%3A%2F%2Fseoptimizacija.com%2Fproblem-sa-kupovinom-linkova%2F&anc=
  sam kroz parametar url postavio link ka ovoj stranici.
  Pozdrav

 4. Slab je tu kvalitet. Treba se potruditi da Google uopšte indeksira ste takve stranice, videće ih kao slabo kvalitetne, sa duplim sadržajem jer se samo taj jedan link razlikuje od ostalih, … A da je veštački rađen link, to je itekako vidljivo, kako posetiocima tako i Googlu.

Comments are closed.