Dva dela optimizacije sajta

dva dela optimizacije sajta

Rad na optimizaciji sajta sastoji se iz dva segmenta: onsite SEO i offsite SEO. Onsite SEO je deo koji se radi na samom sajtu. U pitanju je rad na optimizaciji HTML koda, robots.txt fajla, .htaccess fajla, meta tagova, HTMl tagova (alt, h, …) i svemu što je sastavni deo stranica koje se optimizuju i sajta generalno.
Offsite deo je rad uglavnom vezan za linkove prema sajtu. Uključuje pravovremenu izgradnju linkova određenom frekvencijom, biranje vrste linkova, pravilni raspored  reči sa kojima se linkuje (anchor tekst), linkovanje i brend mentioning na društvenim mrežama i sličnim sajtovima, i ostale SEO akcije koje se sprovode bez potrebe logovanja na sam sajt.
Prvi deo, SEO na sajtu, radi se u startu (ako ima potrebe) a kasnije se eventualno vrše manje izmene povremeno ukoliko se analizom poseta i rangiranja na Googlu to pokaže kao neophodno.
Rad na offsite optimizaciji sledi nakon toga, i on bi trebalo da bude kontinuiran. Može se raditi dok se ne postignu dobre pozicije na Googlu, ali ukoliko se tada stane može se desiti da vas konkurencija radom na optimizaciji svog sajta prestigne. Takođe je moguće i da Google načini neku veću promenu u algoritmu (a algoritam se inače menja u proseku jednom dnevno) pa i iz tih razloga sajt počne da pada na pretragama. U tom slučaju pravovremeno reagovanje može dosta da znači.

3 Replies to “Dva dela optimizacije sajta”

  1. Izgradnja linkova je zaista kontinuiran proces koji nikad ne treba da prestane. Važno je konstantno povećavati broj dolaznih linkova ka sajtu, ali treba voditi računa i o kvalitetu linkova. Što je kvalitetniji i posećeniji veb-sajt koji linkuje ka vašem veb-sajtu, to bolje.
    Neki od osnovnih faktora koji određuju vrednost linka su: PR sajta koji linkuje, starost domena, relevantnost ili sličnost sajta, starost samog linka, mesto na strani gde se nalazi link, broj linkova na strani sa koje dolazi link. Ako na strani ima više od 50 linkova, ne morate preterano da se trudite da dođete do tog linka. Pretraživači su sumnjičavi prema veb-stranama i veb-sajtovima na kojim se nalazi puno outbound ili odlazećih linkova.
    S druge strane, sličnost ili relevantnost sajta koji linkuje je izuzetno važna. Na primer, ako imate cvećaru, Google će mnogo više da vrednuje link sa sajta o uzgoju cveća, nego sa sajta o automobilizmu.

  2. Kao sto Goga kaze, stalno iznova ali i ne preterivati sa linkovima. Takodje bih se nadovezao na to da se mora non stop šarati po internetu i gledati najnovije vesti vezane za SEO, posto Google menja svoj algoritam bukvalno kao čarape, sve manje su na značaju linkovi na forumima, direktorijumi. Koliko sam čuo guest posting je po novom algoritmu jako znacajan, ali naravno ne treba ni zapostaviti ova 2 što sam naveo ipak bolje je sve po malo raditi nego ništa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.