Početak SEO optimizacije za pretrage glasom

U razgovorima o SEO optimizaciji, pretraga glasom (voice search) se još uvek pominje malo, ali statistike govore da je zadnji trenutak da počnemo obraćati više pažnje i na taj oblik pretraživanja.

U izveštaju o internet trendovima 2017, Mary Meeker, partner u firmi Kleiner Perkins Caufield & Byers iznela je podatak da se oko 20% Google pretraga na mobilnim telefonima, obavi glasom. Ukoliko znamo da se upotreba Googla na telefonima izjednačila sa laptop i desktop pretragama, odnosno da je dostigla 50% ukupnog broja pretraživanja, vidimo da je 10% ukupnog broja pretraživanja zapravo “voice search”. Dobra SEO optimizacija koja ide u korak sa vremenom već mora misliti i o tome, svakako.

Inače, za pretragu glasom, u zavisnosti od vrste uređaja i operativnog sistema koji se koristi, vrši se, bar za sada, preko Guglovog “OK, Google” asistenta, Eplovog Siri, Microsoft Cortana, Amazonovog Alexa, i Samsungovog Bixby. Za ovaj rast, delom su zaslužni i kućni digitalni asistenti Amazon Echo Alexa and Google Home uređaji. Prepoznavanje glasa je sve bolje. Ako se pretraga vrši na engleskom jeziku, prepoznavanje je dostiglo 95%, što je otprilike na nivou ljudskih sposobnosti.

SEO za pretragu glasom

3 Replies to “Početak SEO optimizacije za pretrage glasom”

  1. Još jedan veliki izazov za SEO optimizaciju, samo što ne verujem da će to u Srbiji uskoro da zaživi.

  2. Imajući u vidu da su tehničke mogućnosti naših uređaja sve bolje mislim da će se trend pretraga glasom brzo proširiti.

  3. Kako su današnji telefoni sve “pametniji“ ljudi ih sve više koriste za pretrage na internetu jer su uvek pri ruci i to mogu činiti udobno zavaljeni u fotelji ili ležeći na krevetu. Iz tog razloga mislim da će pretraga glasom uzimati sve više maha a samim tim biti i značajan faktor za SEO optimizaciju.

Comments are closed.