Početak SEO optimizacije za pretrage glasom

U razgovorima o SEO optimizaciji, pretraga glasom (voice search) se još uvek pominje malo, ali statistike govore da je zadnji trenutak da počnemo obraćati više pažnje i na taj oblik pretraživanja.

U izveštaju o internet trendovima 2017, Mary Meeker, partner u firmi Kleiner Perkins Caufield & Byers iznela je podatak da se oko 20% Google pretraga na mobilnim telefonima, obavi glasom. Ukoliko znamo da se upotreba Googla na telefonima izjednačila sa laptop i desktop pretragama, odnosno da je dostigla 50% ukupnog broja pretraživanja, vidimo da je 10% ukupnog broja pretraživanja zapravo “voice search”. Dobra SEO optimizacija koja ide u korak sa vremenom već mora misliti i o tome, svakako.

Inače, za pretragu glasom, u zavisnosti od vrste uređaja i operativnog sistema koji se koristi, vrši se, bar za sada, preko Guglovog “OK, Google” asistenta, Eplovog Siri, Microsoft Cortana, Amazonovog Alexa, i Samsungovog Bixby. Za ovaj rast, delom su zaslužni i kućni digitalni asistenti Amazon Echo Alexa and Google Home uređaji. Prepoznavanje glasa je sve bolje. Ako se pretraga vrši na engleskom jeziku, prepoznavanje je dostiglo 95%, što je otprilike na nivou ljudskih sposobnosti.

SEO za pretragu glasom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *