Optimizacija u 4 klika

Svi koji se neko duže vreme bave SEO optimizacijom sajtova za klijente sigurno su se bar jednom susreli sa situacijama koje ću pomenuti u ovom tekstu. Neko ređe, a neko ko nema sreće češće.

Najpre, rekao bih da postoje dva načina da dođete do klijenta za SEO. Prvi je da on nađe vas i pojavi se za zahtevom za ponudu, i drugi je da vi pronalazite njih. Kod prve opcije nema ovih problema, tu je jasno da potencijalni klijent zna da su njegovom sajtu potrebne kvalitetne posete koje će mu dovoditi kupce, zna da ako njegov kupac traži proizvod koji on nudi, ukucaće naziv proizvoda u Google i da je dobro da se njegov sajt pojavi na prvoj strani sa rezultatima. Problem je kod ovih drugih.

Ako imate smisla za komercijalu, ili imate komercijaliste koji traže klijente za vas, vaše SEO usluge bivaju ponuđene raznim firmama, vlasnicima, menadžerima. Među njima će se naći gomila onih koji ne koriste nikakav pretraživač. Ili koriste Google samo zato jer je neko ko im je instalirao Windows ili Firefox, postavio Google kao početnu stranu. I onda ga koriste kako bi u polje pretrage ukucali URL sajta koji žele da otvore. Dakle, polje pretrage u Googlu koriste umesto address bara i pritom misle da to tome služi. Nisu svesni drugačijih mogućnosti, nikada nisu tražili nikakav proizvod, uslugu, informaciju na Googlu. O Yahoo i Bingu da ne pričamo. Ako ih interesuje odmor na moru, kucaju odmornamoru.com. Ako bi tražili zakon o radu, kucaju zakonoradu.com. I kako takvog internet korisnika, preduzetnika, da ubedite da je njegovom sajtu potreban SEO?

optimizacija sajta u 4 klika

Druga grupa su oni koji ne prate statistiku poseta. Niti su svesni da to postoji. Njihovi odgovori na ponudu su „Pa imamo sajt“, „Sigurno nas nalaze, delili smo flajere“, „Ma ko će nas da traži“ i gomila gotovo neverovatnih razmišljanja. Takvom sajtu, i da se uradi SEO, treba nekome tamo objasniti kako da gleda statistiku, šta su organske posete, šta je bounce rate, … A od toga uglavnom nema ništa. To je kao kad ja čitam sastav vode koju pijem. Ima 0.91 mg/l magnezijuma. Aha. Dobro, pa šta? Ima naravno izuzetaka. Ima ljudi koji to shvate brzo, i zanima ih ko im posećuje sajt, koliko, odakle. Samo im niko ranije to nije pokazao. Ali nažalost, to su ređi slučajevi.

Onda, oni koji kompjuter vide samo kao igračku. Obzirom da je rad na SEO optimizaciji mahom nevidljiv za posetioce konkretnog sajta, oni ne mogu, ili ne žele, da shvate da je tu uložen neki veliki rad. Neko znanje. To da se sajt pomeri od pete strane na prvu, to su neka 4 klika mišem. Mi koji radimo samo znamo gde treba da se klikne četiri puta. Kakva je to mudrost?

Ako onaj ko je u ulozi komercijaliste u ovakvim slučajevima ima vremena i sposobnosti pa dobije posao, nakon odrađenog posla može se pojaviti naredni problem. Klijent nije svestan koristi koju ste mu doneli. Mnogi kupci koji su ga našli putem sajta neće to pomenuti pri kupovini. Ima i dosta malih firmi koje ne prate promene u prometu, tako da povećanje prometa za 30% neće ni primetiti. I to je obično „one time“ klijent. Odrađeno je nešto, dobro. Nismo ni toliko morali.

Šta hoću da kažem? Ako vidite u startu, da potencijalni klijent ne koristi Google za pretraživanje, ne koristi mejl, Word zove „ono gde se piše“, nadajte se mukama Tantalovim ako ga ubedite da radite optimizaciju njegovog sajta. Najbolji klijent je onaj koji unapred zna da mu je pomoć da se kotira na Googlu bolje, zaista potrebna. Ne mora da zna ni šta je SEO, ni šta se tu optimizuje i kako. Bitno je da zna čemu služi Google i da ga ponekad koristi u prave svrhe.

fotografija: Tiffa130

3 Replies to “Optimizacija u 4 klika”

  1. Hvala na upućivanju ka “Stevinim pravilima”. Moram da priznam da ih nisam pročitao ranije. Sada vidim da sam ja na praktičnim primerima razradio uglavnom tvoje treće pravilo.
    Da, ja sam to, onako, otvoreno. Iz sve snage.

  2. Mislim da će na SEO optimizaciju još dugo da se gleda kao na posao koji je jednostavan i sporedan. Kao što kažete, posao od 4 klika ili manje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.