Novi Google apdejt za lokalnu pretragu

Novi Google apdejtovi vezani za lokalnu pretragu mogu značajno da utiču na rang firme u rezultatima, odnosno verovatnoću da se pojavi na prvoj strani, pa SEO optimizacija ovo mora da ima u vidu. Evo o čemu se, ukratko, radi.

Umesto sedam rezultata – imamo ih tri

Dosadašnji paket lokalnih rezultata “7-Pack” povučen je i zamenio ga je paket “3-Pack”. Kada, dakle, u polje za pretragu u Google-u ukucate pojam sa direktnim ili indirektnim lokalnim značenjem, na vrhu prve strane, umesto sedam lokalnih firmi, pojaviće se samo tri.

3 rezultata algoritam

I dalje će njihov redosled zavisiti od algoritma koji kombinuje broj internet pregleda za neku kompaniju i udaljenost od lokacije sa koje Vi pristupate internetu. Tri firme je, međutim, mnogo manje nego sedam i za utehu nije činjenica da je, po pretpostavkama mnogih, ovo urađeno kako bi rezultati sa mobilnih uređaja bili pregledniji.
Informacije koje pronalazite o tri kompanije izlistane u novom načinu prikazivanja su sledeće.

  • Ime kompanije
  • Zbirna ocena kupaca
  • Vrsta biznisa i opšti podaci o lokaciji
  • Da li je radno vreme upravo u toku i do kada traje
  • Link prema sajtu kompanije
  • Link sa uputstvom kako doći do firme koji otvara Google Maps

Veza sa Google Plus ne postoji.

Klik sada prikazuje – Local finder

U ranijoj verziji sa sedam rezultata, klik na bilo koji od njih otvarao je panel Knowledge Graph u desnoj koloni na istoj strani, sa više informacija o kompaniji.

Sada su se stvari promenile pa se klikom na listing otvara Local finder – lokalni rezultati na potpuno novoj strani. Local finder se sastoji od dve kolone – u levoj je karusel sa 20 horizontalno poređanih rezultata, a u desnoj prozor sa informacijama sličnim ranijem Knowledge Graph-u (naziv, adresa, broj telefona, link prema veb sajtu kompanije, kako do nje doći, pregled ocena i mogućnost da date ocenu i napišete svoje mišljenje).

Ukoliko se, međutim, klikne na link “More” ispod prve tri firme u rezultatima pretrage na prvoj strani, ponovo se otvara Local finder, ovaj put sa Google mapom na kojoj su lokacije 20 firmi izlistanih u karuselu.

Ukoliko Google ne nađe adekvatna tri rezultata za “3-pack” (što se na srpskom jeziku dešava), može da prikaže i dva, ili čak samo jedan.

2 rezultata SERP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.