Google – Twitter partnerstvo izazov za SEO

Kako na najbolji način iskoristiti partnerstvo kompanija Google i Twitter, novi je izazov za SEO stručnjake. Pogledajmo najpre o čemu je reč.

Pre nekoliko godina dva giganta započela su saradnju tako što je Twitter dozvolio kompaniji Google da ima uvid u tok informacija na popularnoj društvenoj mreži, da bi se zatim nadležni predomislili i iznenada i na neodređeno vreme ovu mogućnost uskratili. Šta je tačno podstaklo Twitter da početkom ove godine partnerstvo obnovi i ponovo odobri Google-u pristup tvitovima korisnika, može samo da se nagađa. Bilo kako bilo, odluka je ovaj put definitivna, tako da smo dobili veoma značajne promene u SEO aktivnostima.

Za korisnike pretraživača novost je očigledna – u rezultatima Google pretrage pojavljuju se i aktuelni tvitovi, u realnom vremenu, kao i druge informacije sa Twitter-a povezane sa traženim pojmom.

U prvoj polovini godine navedena karakteristika prikazivala se na ekranima mobilnih uređaja. Od avgusta, međutim, promenu vide i svi koji pretraživaču, za sada samo engleskoj verziji, pristupaju preko desktop računara.

Kao ilustraciju uz objavu Google navodi primer. Ukoliko ukucamo u prostor za pretragu ime američke pevačice, kantautorke i glumice Tajlor Svift, videćemo pored uobičajenih rezultata i veći broj njenih tvitova ili tvitova o njoj. Haštagovi i pojmovi koji su u trendu na Twitter-u mogu se videti i bez napuštanja Google pretraživača. Mogu se i povlačiti najnoviji tvitovi nekog specifičnog naloga, na primer naloga @NASA. Na strani sa rezultatima pretrage uz tvit se pojavljuje i slika profila, vreme postovanja, slika priložena tvitu ukoliko je ima… Izgleda verovatno da će tvitovi sa velikim brojem fejvova i ritvitova biti u prednosti prilikom pojavljivanja.

I na kraju da zaključimo. Google očigledno postaje sve moćniji na društvenim mrežama, a na korisnicima interneta, posebno biznis korisnicima, je da uz pomoć SEO alata povećaju svoju vidljivost na pretraživaču u novim okolnostima.

Google SERP i Twitter SEO izazov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.