Nisu kurve već obala

Dobio sam danas e-mail od Webit konferencije kao poziv na ovogodišnji kongres, uz vaučer “2 za 1”. Webit je inače, vodeća konferencija iz oblasti digitalnih tehnologija za Evropu, Aziju i Afriku. Prošle godine na njoj se okupilo 6200 ljudi iz 72 države. Zanimljivo je da je ekipa iz Webita za e-mail iskoristila originalni trik, kažem trik jer mi je neverovatno da je zaista u pitanju omaška, mada ostavljam i to kao mogućnost. Ali u svakom slučaju, bar dva efekta su svakako postignuta.

Webit 2013 email

Naime, mejl počinje sledećom rečenicom:

Molimo vas, primite naše najdublje izvinjenje za potpuno slučajnu i smešnu grešku koju smo napravili u kucanju teksta. Kod reči “SHORES” (obala) očigledno je da nismo želeli da umesto S napišemo W.

Niže, u tekstu stoji:

Pridružite se više od 8000 delegata iz više od 100 država i 200 govornika svetske klase, i dobrodošli u naš novi dom na kurvama (whores) Marmara mora, u Istambulu, u Turskoj.

Koja dva efekta su postignita? Prvo, mnogi koji bi mejl samo letimice pogledali i obrisali, su ga ipak pročitali celog, zaintrigirani početnom rečenicom. I drugo, verujem da nisam jedini koji će napisati tekst o ovome. Dakle, takozvani link mamac koji će im doneti gomilu prirodnih linkova. Biće i dosta pominjanja na društvenim mrežama, evo slike sa trenutnim rezultatima pretrage na Twitteru, gde se uveliko priča o ovom mejlu:

Webit kurve na Tviteru