Ko je autor ovog teksta?

Ako imate profil na Google plus mreži, i odradite kako treba autorship tag, u rezultatima pretrage pored vašeg rezultata prikazaće se i vaša slika i ime, kao autor teksta. Neće se prikazati uvek i svima, to Google procenjuje kada misli da je korisno za onog ko pretražuje internet, ali kada se pojavi, može da privuče veći broj klikova na baš vaš rezultat.

Ako nemate autorship odražen po pravilima, ili nemate Google+, ne samo da se ova sličica neće prikazivati, već se može desiti i da se pored adrese vašeg sajta nađu tuđa fotografija i ime. Ova situacija se dešavala i velikim sajtovima, pa čak i ljudima koji se bave internetom profesionalno.

Kao autor jednog teksta sa sajta moz.com, umesto Rand Fishkina, našla se sličica Erike, koja takođe piše za isti sajt:

autor je Rend ili Erika

Članak Njujor Tajmsa koji je potpisao kolumnista Noam Cohen, u Google rezultatima je predstavljen kao članak pisca Truman Kapotea, koji je umro 30-tak godina ranije:

autorship Njujork Tajms

Koji razlozi mogu da dovedu do pogrešnog autora u Google rezultatima? Ovo najlakše može da se desi ako nemate Google plus profil i ako nemate autorship tag pravilno podešen.

Međutim, kako Google izabere nekog drugog umesto vas?

Drugi autor na istom sajtu

Ukoliko imate sajt sa više autora, može se desiti da Google “povuče” podatke od drugog autora koji se pojavljuje u sidebar, footer, ili na nekoj stranici istog sajta. Ukoliko autori imaju svoje stranice na sajtu, neka ih imaju svi, i neka budu na isti način formatirane.

Komentator teksta

Zabeležen je primer da autor teksta nije imao podešen autorship, a da je osoba koja je napisala dva komentara na tekst, u polju sajt postavila svoj Google plus profil. Ovo je bilo dovoljno Googlu da prepozna njega kao autora teksta.

Gostujute kao autor na drugom sajtu

Jedan od primera je i žena koja nije imala Google+ a pisala je osim na svom blogu, i na još jednom sajtu. Osoba koja je vlasnik tog drugog sajta ima dosta jal profil, i podešen autorship, tako da je u rezultatima bila njena slika umesto slike pravog autora.

Pomenuli ste u tekstu reč “autor” uz drugo ime

Ako u tekstu napišete “autor” ili “by” ili nešto slično uz neko drugo ime i prezime, a ta osoba ima jak Google plus profil, može opet doći do zabune.

Linkujete prema nečijoj Google+ strani

Ovo takođe može izazvati konfuziju kod Google algoritma. Naročito ako na sajtu nemate link prema svom Google+.

Kao potpis teksta stavili ste nadimak umesto imena

U potpisu ispod teksta, naslova, ili gde već se nalazi, trebalo bi da koristite isto ime i prezime kao na Google+. Ukoliko koristite neku drugu kombinaciju, skraćenicu, nadima, prezime pa ime a na profilu je obratno, to deluje zbunjujuće za Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.