Kako zabraniti Guglu da indeksira stranicu

Najvažniji cilj SEO optimizacije je da stranice sajta budu indeksirane i da se što bolje pozicioniraju u Google pretrazi. Međutim, dešava se da nekada iz raznih razloga ne želimo da se neka pojedinačna stranica na našem sajtu uopšte nađe među Google rezultatima. Kako zabraniti Guglu da indeksira stranu, odnosno kako mu reći da ne želimo da je prikazuje?

Ukoliko imamo sajt koji nije CMS, rađen je u HTML-u, ovo postižemo jednostavnim dodavanjem robots meta taga u < head > deo stranice:

< meta name="robots" content="noindex, follow" >

Ovim ukazujemo svim pretraživačima (Google, Bing, Yahoo, …) da ne dodaju stranicu u svoj indeks, ali da mogu da prate linkove sa stranice, i tako nastave sa indeksiranjem ostatka sajta. Ukoliko ne želimo ni da pretraživač prati linkove na stranici, onda je robots meta tag ovakav:

< meta name=”robots” content=”noindex, nofollow” >

Bez jednog od ova dva taga, podrazumeva se kao da je upisano

< meta name="robots" content="index, follow" >

tako da pretraživači stranicu indeksiraju i prate dalje linkove sa nje.

Ukoliko imamo WordPress sajt, i koristimo “All in one SEO pack” onda u WP adminu, gde editujemo konkretnu stranicu, ispod samo čekiramo “Robots meta NOINDEX”. Ovo je moguće pojedinačno za bilo koji post ili stranu.

zabraniti Guglu indeksiranje stranice

U istom wp dodatku, pod “General settings” postoji podnaslov “Noindex settings”. Tu čekiranjem možemo postaviti noindex tag na stranice kategorija, tagova, arhivu tekstova ili za stranicu rezultata pretrage na sajtu.

noindex podesavanje u WP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.