Jeftini SEO paketi mogu biti najskuplji

Prilikom pretraživanja interneta u potrazi za SEO optimizacijom sajtova može se naići na gotove SEO pakete, usluge optimizacije koje su gotovo ekspresne, usluga se dobija u roku od par dana. Ovakvi paketi se najčešće nalaze na tržištu za englesko govorno područje, ali mogu se naći i u našem regionu. U paketima obično je takstativno nabrojano nekoliko stavki koje će SEO agencija ili pojedinac odraditi za klijenta. Obzirom da klijenti nisu upoznati sa detaljima i novostima iz sveta optimizacije za Google, u velikom broju slučajeva mogu učiniti medveđu uslugu svom sajtu. Da, dobijaju uslugu po niskoj cenu, dobijaju veliki broj linkova i slično, i ne čekaju mesec, dva, tri, već samo nedelju dana. Međutim, zašto ovo može biti bez efekta, sa kratkim efektom, ili čak loše za sajt? 

Submitovanje na 50, 100, 200 pretraživača

Potpuno beznačajno, naročito za srpsko govorno područje. U tih 100 pretraživača ulazi gomila iz Indije, Japana, Australije koji se kod nas uopšte ne koriste. Za ovih nekoliko velikih (Google, Yahoo, Bing) submitovanje nije ni potrebno ako se optimizacija radi kvalitetno. Dakle, stavka koja fascinira brojkom ali nema nikakve koristi.

200 article submita

Ovi tzv “article” sajtovi su sajtovi gde ljudi ostavljaju članke na razne teme, uglavnom u samom članku postave link prema sajtu za koji rade optimizaciju. Isti članak se postavlja na stotine različitih mesta. Prvo, articles sajtovi imaju gotovo nikakav autoritet danas. Imali su pre nekoliko godina, ali više ne. Drugo, članci koji se objavljuju mahom su na engleskom jeziku. U takvom okruženju, Google neće vaš sajt povezati sa Srbijom. Ranije je korist bila i u tome što mnogi blogovi i automatizovani sajtovi preuzimaju tekstove sa ovih sajtova tako da time preuzimaju i linkove. Međutim, kvalitet tih automatizovanih sajtova je još niži od articles sajtova tako da 100 takvih linkova može vredeti kao jedan običan kvalitetan link. Drugo, Google se sve teže vara i on vidi da je ovo rađeno automatski, tako da u najboljem slučaju može da ne vrednuje ove linkove uopšte. Ako kupac paketa ima manje sreće, Google može sajt za koji se radi SEO svrstati u spamerski i baciti ga ko zna gde u rezultatima.

Gomila linkova sa sajtova koji imaju visoki PR

Visoki PR u ovom slučaju obično imaju naslovne strane ovih sajtova, a ne stranice na kojima će se naći linkovi. Nekada je ovo samo atraktivno izrečeno da će se link pojaviti na Facebooku, Twitteru i sličnim sajtovima, na nečijem zidu ili fan stranici. Što jeste dobro ali ne na bilo kojoj fan stranici, ne u bilo čijem twitu. Kada se radi automatski, što brže i što više, retko se vodi računa o kvalitetu.

Link sa 50 društvenih mreža

Društvene mreže su danas veoma bitne za SEO, ali i taj deo se ne može raditi za svaki sajt na isti način. Kada se ide ovako u paketu, na istih 50 ili 100 društvenih mreža za bilo koji sajt, desiće se da lokalni sajt o turizmu koji je namenjen posetiocima iz Srbije dobije 50 profila u društvenim mrežama na engleskom jeziku, o automobilima, slatkišima, parfemima. Sa lokalnih društvenih mreža namenjenih samo Irskoj ili Novom Zelandu. I opet, ili nikakav efekat, ili kratkotrajni (dešava se da sajt poboljša pozicije na Googlu par nedelja pa padne dublje nego što je bio pre) ili se sajt svrsta u kategoriju “spam” kod velikog Googla.

Ima još različitih stavki na koje se može naići, ali suština je ista. Uglavnom se radi automatski, za sve sajtove isto. Tehnikama koje su se koristile pre 5 ili 10 godina. Uglavnom se to radi softverski i zato ovakvi paketi i jesu jeftini. oduzmu samo par sati vremena. A nakon ovakvog eksperimenta, još teže je zaista i dugoročno postaviti sajt na noge kako bi dobijao ciljane posete sa Googla i imao prave koristi za vlasnika.

jeftini SEO paketi mogu biti najskuplji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.