Google Webmaster Tools postao Google Search Console

Webmasters Tools je sada Search Console

Google Search Console novi je naziv za Google Webmaster Tools (WMT), popularnu grupu alata koja korisnicima pruža detaljne informacije o kotiranju njihovog sajta na Google-u. Google se za ribrending odlučio gotovo deset godina nakon što je vlasnicima sajtova ponudio način da vide koliko ih i zbog čega „voli“, odnosno da dijagnostikuju eventualne probleme i poboljšaju vidljivost u Google pretragama.

Promenjeno je samo ime…

Činjenica je i dobra vest da je promenjeno samo ime, pa problema oko prilagođavanja nema. Svi koji su koristili Google Webmaster Tools dobro znaju da se funkcionalnost alata kontinuirano razvija dodavanjem novih korisnih osobina i informacija, što će se nastaviti.
URL adresa je ista, s tim što je dodata i nova, kratka, g.co/SearchConsole, koja trenutno redirektuje na staru adresu.

…a evo i zašto

Google se promenom imena obraća svima koji žele da prisustvo nekog sajta ili bloga na internetu bude svrsishodno, ozbiljno i kvalitetno – preduzetnicima i vlasnicima malih biznisa, marketing stručnjacima, SEO ekspertima, programerima, dizajnerima, osobama koje se bave razvojem aplikacija i onima kojima je internet samo hobi… Naravno, i vebmasterima, ali ne samo njima. Cilj je da korisnika bude što više.
Promena imena samo je direktan način na koji Google upozorava – „hej, dođite, ovo nije komplikovano i nije samo za vebmastere, Google Search Console je alat za sve vas!“
Majkl Fink (Michael Fink), menadžer Google-a odgovoran za proizvod, poziva da se na promene obrati pažnja pošto Google “u toku narednih nedelja radi na ažuriranju brendinga”.
Google Search Console, dakle, ostaje besplatan alat, jednostavan za korišćenje, interesantan i potreban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.