Da li je jeftina SEO optimizacija realna?

Tekst mog prijatelja i kolege, Murris Johnson-a iz Sakramenta, Kalifornija.

Malo šta se može uporediti sa situacijom u kojoj nešto pokušavate prvi put da uradite, a ne razumete ga, ne poznajete njegovu vrednost, ili ste čuli da su drugi imali negativna iskustva. Ako je u pitanju SEO optimizacija… javlja se i nedoumica da li uopšte ulagati novac u ovu vrstu digitalnog marketinga.

Imajući navedeno u vidu, dakle, važno je da razumete SEO – ne samo strategije koje se koriste, nego i druge činjenice, koje daju odgovor na pitanje da li treba izabrati agenciju sa najjeftinijom ponudom.

Pre nego što počnemo, podsetiću vas da je ulaganje u digitalni marketing slično investiciji, odnosno trošenju novca na bilo šta drugo… dobićete onoliko koliko ste spremni da platite. SEO usluge se ne smatraju jeftinim, i za to postoji dobar razlog. Potrebno je mnogo vremena, istraživanja i stručnosti da bi se kreirala strategija koja će dovesti do prihvatljivog ROI, odnosno povraćaja novca uloženog iz vašeg marketing budžeta.

Pravilo da se i za najmanji budžet može pronaći rešenje postoji… ali to ne znači da ono na duži rok vredi.

Hajde da analiziramo nekoliko stvari, kako bismo zaključili da li su jeftine usluge SEO optimizacije realne.

1) SEO usluge sa niskim cenama gotovo uvek su bez stvarne strategije. 

Možda ste zapazili, ali ako niste da istaknemo – najuspešnije agencije koje se bave digitalnim marketingom obično imaju fiksne mesečne cene za usluge i cene po satu, namenjene novim i stalnim klijentima. Prosečan unapred ugovoreni mesečni iznos za SEO usluge kreće se od 4 do 10 hiljada dolara za najveći broj kompanija na najkonkurentnijim tržištima, dok za ostale dostiže i 12-20 hiljada dolara. Cena SEO optimizacije po satu koju naplaćuju eksperti ili uspešne agencije je između 250 i 500 dolara. Ne kažem da će vam svaka agencija koja vam naplati ovoliko pružiti najbolji SEO, ali to su cene najuspešnijih marketing agencija, čiji su kupci zadovoljni.

Murris Kada, posle svega, birate da SEO prepustite agenciji čija je ponuda 99 dolara mesečno, pa čak i 750 dolara (osim ako želite da budete na prvoj strani Google rezultata sa frazom kao što je “alameda ca barber shop”), u cenu sigurno neće biti uključeno kreiranje i primena strategije koja bi dovela do ROI. Zašto je to tako? Za formulisanje i uspeh SEO strategije potrebno je potrošiti mnogo vremena na istraživanje, u situaciji kada najbolje rangirani sajtovi plaćaju hiljade dolara mesečno samo za svoje SEO pozicije, a neke kompanija imaju i timove u samoj firmi koji na ovom poslu rade svakodnevno.

Problem je i na strani agencija – najveći broj njih uopšte ne nudi SEO strategiju, trudeći se da formiraju što povoljnije cene, uz očuvanu profitabilnost. Nedostatak strategije se i ne primeti sve dok se ne dogodi da se na dugi rok klijent razočara što budžet od navedenih 100 ili čak 750 dolara mesečno ne dovodi do prihvatljivog povraćaja uloženog novca.

2) Veliki broj agencija koje nude usluge po cenama drastično ispod proseka obično uopšte ne isporučuju vrednost.

Sada kada znate koliko SEO usluge prosečno koštaju i zbog čega… sigurno se pitate kako je moguće da ih neke firme nude po tako niskim cenama. Najkraći odgovor je – one primenjuju SEO optimizaciju koja koristi softver i druge automatske alate za pojedine SEO zadatke, kako bi mogli da vam navedu da su poslovi obavljeni. Ukoliko niste upoznati sa najboljim SEO postupcima, možda i nećete umeti da ocenite šta zaista od svega toga vredi, a šta ne.

Dešava se, takođe, da agencije koje rade na ovaj način, i od kojih ste spremni da kupite povoljan SEO paket, angažuju pojedince bez iskustva za SEO posao. Oni su obučeni samo da primene određene postupke i ponekad to u prvi mah dovede do nekog rezultata. Opasnost je što neregularnost prepoznaje pretraživač – kad se ispostavi da za optimizaciju sajta nisu korišćena pravila i preporučeni postupci, iz neznanja ili zbog bilo čega drugog, rezultat može da budu kazna ili potpuno odsustvo rangiranja vašeg sajta.

3) Procenite koliko je SEO usluga povoljna na osnovu ROI, a ne budžeta kojim raspolažete.

Kada dođete u situaciju da se pitate da li je ponuda neke agencije povoljna ili ne, imajte na umu da je ova vrsta marketinga – investicija. Ukoliko niste u stanju da uložite u organsku poziciju u rezultatima pretrage približno prosečnim iznosima koji su navedeni, verovatno je bolje da da se fokusirate na druge oblike digitalnog marketinga, kao što su plaćeno oglašavanje ili oglašavanje na društvenim mrežama. Te platforme će vam odmah dati informaciju o „cost per lead” iznosu i ponuditi vam strategiju u skladu sa budžetom koji posedujete.

Još jednom naglašavamo – ukoliko poslujete u industriji u kojoj se za poziciju na prvoj strani Google-a u ključnim rečima takmičite sa kompanijama čija je vrednost više miliona dolara – glupo je pomisliti da će budžet od par stotina dolara mesečno promeniti bilo šta. Na kraju krajeva, u najjednostavnijem obliku, SEO se svodi na pokušaj da svoj veb sajt postavite na mesto nekog drugog sajta na prvoj strani pretraživača. Pošteno pregledajte kompanije na prvoj strani za pojam koji želite da targetirate i ako to nisu male skromne porodične firme u vašem komšiluku sa lokalnim kupcima… korišćenje SEO strategije za preuzimanje nečijeg mesta koštaće više od nekoliko stotina dolara.

Posmatrajmo stvar i sa druge strane – može se ispostaviti da je cena SEO optimizacije veoma povoljna. Postoji bezbroj izveštaja koji su pokazali da SEO proizvodi mnogo veći ROI od bilo kog drugog oblika digitalnog marketinga. Ukoliko poslujete u sektoru gde svaki kupac može potencijalno da donese 1.000, 5.000, ili čak 20.000 dolara prihoda svake godine, zamislite koliko se isplati platiti SEO ekspertu 5.000 dolara mesečno sa rezultatom od 20-30 novih kupaca, takođe u toku jednog meseca. Čak i ako od svakog novog kupca dobijete samo 1.000 dolara godišnje… 20 novih klijenata mesečno, odnosno 240 godišnje, doneće vam 240.000 dolara prihoda koje ne biste imali bez ulaganja u SEO. Za uloženih 5.000 dolara mesečno, odnosno 60.000 dolara godišnje, možete dobiti 240.000 dolara.

Ukoliko vam ne odgovara navedeni odnos, pronađite jeftinije rešenje… ali imajte u vidu da:

A) Verovatno uz takav SEO nećete dobiti ni blizu onoliko poslovnih prilika koliko ih dobijate sa pravim ekspertima.

B) Agencija koja nudi jeftine usluge može da primeni “strategiju” koja ili ne funkcioniše ili koja može biti štetna za vaš veb sajt, odnosno brend.

C) Možda možete uštedeti ako i sami naučite SEO, ali činjenice govore da je veoma malo uspešnih vlasnika kompanija imalo vremena i interesovanja za SEO optimizaciju u meri potrebnoj za takmičenje za mesto na prvoj strani pretraživača.

Nadamo se da su vam podaci izneti ovde pomogli da saznate o čemu treba da razmislite pre nego što odlučite da angažujete agenciju koja nudi jeftina SEO rešenja.

Ukoliko imate pitanja ili se ne slažete sa bilo čim navedenim, slobodno ostavite komentar, ili nam se obratite putem naše kontakt strane.

Murris Johnson piše o SEO optimizaciji i digitalnom marketingu na svom NOMVO blogu, koji je obiman izvor relevantnog sadržaja na engleskom jeziku.