5 stvari koje svaki vlasnik firme treba da zna o SEO optimizaciji

Naravno da menadžeri i vlasnici firmi ne moraju da budu upoznati sa detaljima SEO optimizacije, što i nije moguće. Ali evo liste od 5 bitnih, osnovnih stvari koje svaki vlasnik biznisa zaista treba znati. Naročito danas, kada je internet ono što je bio telefon krajem 20. veka.

5 SEO stvari

1. SEO je kontinuirani proces

Pre desetak godina, SEO je bila jednokratna usluga. Konkurencija za veliki broj ključnih reči nije bila prevelika, Google je menjao algoritam retko. Radom od nekih mesec dana na SEO optimizaciji sajta dolazilo se do vrha prve strane i tu se automatski ostajalo.

Danas, Google menja algoritam za rangiranje otprilike dva puta dnevno, za svaku ključnu reč se takmiči mnogo sajtova od kojih često, bar desetak radi konstantno, ozbiljno, SEO. Zato je SEO kontinuirani proces i jedino tako se može doći na vrh i ostati tu.

2. Jeftin SEO je kao i da ga nema

SEO danas uključuje ozbiljne analize, izmene u HTML (a često i PHP) kodu, rad na društvenim mrežama, pisanje tekstova, UX analizu i izmene, promociju linkova, … Zbog Google izmena, strategiju mora osmišljavati neko ko zaista redovno prati sve što se dešava u SEO industriji. A kvalitetan tim ljudi koji sve ovo rade, ipak košta nešto više od jednog frilensera koji uz najbolje namere teško da je u mogućnosti da sve isprati.

3. Sajt mora biti lep

Da bi imali koristi od SEO optimizacije, sajt mora biti vizuelno privlačan, tako da kad ljude dovedemo na sajt oni imaju poverenje u vas i kupe vaš proizvod ili uslugu. Da ne pomionjemo i faktor zadržavanja na sajtu kao SEO faktor.

4. Sajt se mora ažurirati

Sajt koji se mesecima, ili godinama ne ažurira, ne doda poneka nova stranica, ima sve manje i manje šansi da se nađe na dobrim pozicijama. Ako i ostaje na vrhu, to je samo zato što konkurencija ne radi SEO kako treba, ali ako vi to radite, i kada se pojavi jak konkurent moraće da uloži duple SEO napore kako bi vas stigao.

5. Loše odrađen SEO može da škodi

Ovde ne mislim na negativnu SEO optimizaciju, o tome šta drugi mogu da urade linkovima. To više ne važi, Google je rešio taj problem nedavno. Ovde mislim na nedozvoljene taktike koji neki “SEO stručnjaci” još uvek koriste. Na taktike koje su podizale sajt pre 10 godina, ali sada ga samo obaraju. Ili podižu dok Google ne shvati šta naopako radite sa kodom, da hoćete da ga prevarite, i onda vam ili izbaci sajt iz indeksa potpuno, ili ga “samo” obori na 20. stranu pretrage.

Kontaktirajte nas da dogovorimo SEO optimizaciju Vašeg sajta još danas!

One Reply to “5 stvari koje svaki vlasnik firme treba da zna o SEO optimizaciji”

  1. Kada želimo dobre rezultate u google pretrazi SEO optimizaciju treba prepustiti profesionalcima i pošteno im platiti jer koliko para toliko muzike.

Comments are closed.