5 najbitnijih SEO faktora pri izradi sajta

SEO optimizacija pri izradi sajta

(gost autor: Oxford Web Studio)

Uzimajući u obzir da će današnji klijenti pre iz fotelje posegnuti za pretragom proizvoda i usluga koje potražuju, logičan izbor je, pre svega, internet marketing.

Naime, na taj način dostupni se 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, što je i najveća prednost „online“ trgovine. Takođe, morate imati u vidu da je „tamo“ na internetu veliki broj onih koji su upravo kao i vi, reklamiraju svoje proizvode i usluge, tako da je samim tim i konkurencija neuporedivo veća nego u realnom životu. Kako se probiti kroz takvu konkurenciju? Kako privući što veći broj klijenata baš ka vama i vašim uslugama i proizvodima? Reč je o SEO optimizaciji (Search Engine Optimization). Odgovor se samo na prvi pogled čini jednostavnim, ali on obuhvata široku temu i mnogo više stvari nego što možete zamisliti, pa ćemo se u ovom tekstu fokusirati na bazične činjenice bez kojih je SEO optimizacija nemoguća. Šta je SEO? SEO optimizacija je „poboljšavanje“ i optimizovanje sadržaja vaše internet prezentacije. Cilj SEO optimizacije je da plasira vaš sajt na što bolju poziciju u Google pretrazi da biste potencijalnim klijentima vi sa vašim uslugama i proizvodima bili na dohvat ruke. Dakle, što bolja SEO optimizacija, to bolje rangiranje na Google pretraživaču. Šta sve sadrži jedan „optimizovan“ web sajt i šta obuhvata proces optimizacije sadržaja jednog web sajta? Optimizovanje sadržaja web sajta podrazumeva sledeće stavke:

  • Obavezno hijerarhijsko korišćenje H (h1, h2, h3, h4, h5, h6) tagova
  • Obavezan title tag na svakoj stranici dužine ne više od 7 reči
  • Obavezan opis description tagova na svakoj stranici u skladu sa tom stranicom
  • Obavezan opis alt tagova unutar img tagova, odnosno sličica
  • Obavezan opis title tagova unutar linkova

Pomenute stavke su začetak svake SEO optimizacije, izrada sajta i unos sadržaja se obavlja paralelno sa njom. Sve to što vi unesete u H, title, description, alt i title tagovima unutar linkova, Google sistematizam sakuplja i na osnovu kvaliteta istih rangira vas u pretrazi upoređujući vas sa vašom konkurencijom. S toga je jako važno shvatiti značaj kvalitetno odrađene SEO optimizacije jer je upravo ona ključ uspeha na polju internet marketinga.

Post je napisala ekipa Oxford Web Studio, sa kojom imamo razvijenu saradnju.