Skrivena razmena linkova

Google ne voli dogovorene razmene linkova. Zato se u SEO svetu dosta koriste varijacije tipa 3-way, satelit sajtova i stranica i slično. Ko je veoma oprezan, prilikom dogovaranja oko razmene, a koristi Gmail, razmišlja i o tome kako da Google iz mejla ne vidi da je tu reč o razmeni. Evo kako je neko, još pre tri godine, krenuo da u masovnim mejlovima nudi razmenu. Tekst je sav u slici te tako nije čitljiv za Google:

link razmena skrivena u slici

On u tom skrivenom tekstu kaže: “Google više ne voli razmene linkova. Zato ovaj tekst stavljam u sliku da on ne uspe da ga pročita. Zbog toga i na sajt postavljam tekstove kako stranice ne bi izgledale kao stranice za razmenu linkova…”

Međutim, najverovatnije je da je ovaj mejl poslat kao spam ogromnom broju webmastera, te je nekako došao i do Matt Cuttsa, čoveka koji je u Googlu zadužen za spam, a koji je informaciju i objavio u tekstu na svom blogu.

Ukoliko ste, pak, ovaj tekst našli tragajući za sajtovima koji nude razmenu, ipak pogledajte kontakt stranu pa se javite. Možda i napravimo neki dogovor. :)

12 Replies to “Skrivena razmena linkova”

  1. Ponekad i vredi direktna razmena ali u suštini 3-way,4-way…mogu biti veona interesantne i korisne za nas, pogotovo ako “onaj s kom menjamo link” ume da prepozna naše potrebe i postavi link na pravom mestu. Pohvala i s naše strane za članak!

  2. Ja se ne slazem da google analizira mailove da bi video ko nudi razmenu linkova/banera, sigurno se ne analizira tekst mail-a da bi se lovio neko ko nudi razmenu linkova … Sa druge strane analizira se struktura i istorija linkovanja ali to google ne radi uzimajuci u obzir svoj mail servis.

  3. Ma to su samo trikovi google-a da bi ljudi prestali da razmenjuju linkove:-) Mora da postoji razmena linkova da bi google uopšte došao do novog sajta i rangirao ga. Možda po pitanju rangiranja google primenjuje drugačije algoritme, ali definitivno da bi pronašao sajt koristi linkove sa drugih sajtova.

  4. Zanimljivo, mada vidjam i dalje da se sajtovi rangiraju uz pomoc obicne razmene linkova, uz par forum potpisa i blog komentara. Naravno, sve zavisi i od konkurencije.

  5. novi update googla govori da backlinkovi nisu vise gtoliko bitni ali nisu ni zanemarljivi, ipak ako bi na vas neki poznati sajt usmerio link sigurno bi bilo efekta

  6. “novi update googla govori da backlinkovi nisu vise gtoliko bitni ali nisu ni zanemarljivi, ipak ako bi na vas neki poznati sajt usmerio link sigurno bi bilo efekta”

    Ne bih se složio. Moje iskustvo govori da je backlink i dalje apsolutno najbitniji aspekt SEO optimizacije. Naravno, kvalitetni beklinkovi su ključ!
    Inače, pohvala za tekst, zanimljiv je i informativan. ☺

Comments are closed.