SEO optimizacija za Opencart e-shop

Opencart je dosta zgodan CMS za onlajn prodavnice (e-shop), funkcionalan i prilagodljiv. Naravno, kao i svi CMS sistemi nema u startu sve SEO elemente implementirane, a i oni koji postoje moraju se podesiti kako bi kupci lakše pronalazili proizvode i kategorije prilikom Google pretraživanja.

Ukoliko ste se odlučili za Opencart, evo nekoliko stavki koje treba optimizovati u statu.

SEO friendly URL

opencart seo friendly url

Adrese stranica po difoltu nisu SEO friendly, ali za sređivanje toga nije potrebno instalirati nikakav dodatak. U pitanju je jednostavno podešavanje. U levom meniju idete na Sistem (system) pa na Podešavanja (settings). Desno od adrese vaše prodavnice kliknite na ikonicu za “edit”. Uđite u “Server” tab i tu pod “Use SEO URLs” izaberite “Da” (yes) radio button.

Ako vaš .htaccess fajl još uvek nije aktiviran, moraćete preko nekog FTP programa da preimenujete htaccess.txt u .htaccess kako bi server bez problema automatski pretvarao URL-ove u SEO friendly.

Opencard SEO pack

opencart seo pack

SEO pack je dodatak za Opencart koji nije besplatan, trenutno košta 60 dolara ali se itekako isplati. U sebi sadrži više manjih funkcija koje u zbiru završavaju skoro sve što je potrebno za dobru optimizaciju e-shopa. Funcije koje ima su:
1. Keywords Generator za sve proizvode – generiše meta keywords tag iz naziva i opisa proizvoda.
2. Meta Description Generator pravi meta opis koristeći patern koji mu zadate. Parametri koji mogu da se koriste su naziv proizvoda, naziv kategorije, model, sku proizvoda, brend, cena, prva rečenica iz opisa i bilo koja reč ili rečenica koju želite da se ponavlja u descriptions.
3. Related Products Generator bira i prikazuje do 5 sličnih proizvoda.
4. Tag Generator – ne misli se na meta tags već na tagove proizvoda koje korisnici vide.
5. Product SEO Plus – dodaje H2 tag u opis proizvoda.
6. Canonical kategorije
7. Canonical za brendove
8. Friendly SEO URLS Generator
9. SEO Friendly URLs
10. Custom Titles – Ukoliko vam nekada ne odgovara generisani title, možete podesiti custom za bilo koji proizvod, kategoriju ili info stranicu.
11. Clear SEO
12. Custom Titles Generator

All In One Rich Snippets

seo structured data

Još jedan dodatak koji se kupuje, mada nije skup – 20 dolara je trenutno.

Omogućava Google Structured Data za proizvode (naziv, opis, ima/nema na stanju, cena, slika), breadcrumbs. Osim za proizvode, upisuje i Google Structured Data za vaš biznis (firma, prodavnica, …). Kada jhe reč o društvenim mrežama, ima Opengraph za Facebook i podršku za Twitter Cards.

3 Replies to “SEO optimizacija za Opencart e-shop”

  1. Podešavanje Openchart-a je stvarno olakšano njegovim dodacima i mislim da je najbolji izbor za online prodavnice.

Comments are closed.