SEO vam ističe – prevara

Već duži niz godina vlasnici sajtova dobijaju ovakve mejlove, ali sada je to toliko učestalo da sam rešio da napišem ovaj blog post i skrenem pažnju klijentima i svim ostalim na ovaj pokušaj prevare. Mejl o kome je reč je najčešće na engleskom, ali povremeno se pojavi i nešto na srpskom (nekada lošem srpskom, Google translated, a nekad i odličnom).

SEO istice prevara

Naime, dobijete mejl sa naslovom “SEO vam ističe”, “poslednje upozorenje za produženje”, “sajt će vam se izgubiti na Google” i u sadržaju mejla vidite predračun (profakturu, invoice) sa nekom cifrom koju trebate uplatiti, i koja je na godišnjem nivou. Cifra obično bude od 50 do 100 dolara. U opisu usluge se obično pominje “obnavljanje usluge” tako da vas navede na misao da možda i uzimate tu uslugu od ranije te se sada samo obnavlja, ili kao što se dešava, neki to pomešaju sa obnavljanjem hostinga i domene, ili redovnim održavanjem sajta, SEO uslugama koje već plaćate nekome, …

U tekstu vam se takođe napominje da, ukoliko ne uzmete (ili produžite) ugovor sa njima, desiće se da vas niko neće naći više na Google. Google će vas banovati, ili će “sve biti izbrisano” (ostavljaju vas u nedoumici šta je to “sve”).

U mejlu je rok za plaćanje obično jedan dan, tako da nemate mnogo vremena za razmišljanje.

Ne nasedajte na ovakve ponude. Ukoliko i platite, ili nećete dobiti ništa, ili će u najboljem slučaju vaš sajt submitovati u gomilu bezveznih direktorijuma što ne vredi gotovo ništa.

Preporuka je da, ukoliko dobijete sličan mejl, prosledite isti osobi koja vam održava sajt, i upitajte za razjašnjenje. Ukoliko nemate stalnu saradnju nisakim u vezi toga, slobodno prosledite meni, na mejl sa kontakt strane, i daću vam besplatnu procenu da li je u pitanju spam, prevara, ili nešto treće.

2 Replies to “SEO vam ističe – prevara”

  1. Kad se ima u vidu da se SEO usluge najčešće plaćaju na mesečnom nivou ne čudi što ljudi nasedaju na ovu prevaru.

Comments are closed.