Panda zamenjuje Google PR?

Godinama su svi koji se bave optimizacijom sajtova čekali nestrpljivo na svaki novi Google PR apdejt. Sve do aprila prošle godine, kada je bio zadnji zvaničan apdejt za sve. Od tada, PR se menja pojedinačno stranicama, nema globalne promene za sve (bar kako sada stvari stoje).
Kada se februara ove godine desila velika Panda (ili Farmer) promena algoritma zahvatila je veliki broj sajtova. Matt Cutts je na SMX Advanced konferenciji pre par dana potvrdio da se upravo desio još jedan, novi Panda apdejt. Promene u rangiranju nekih stranica su se već osetile. Rand Fishkin u svom videu pojašnjava o čemu se radi. Naime, već ranije je utvrđeno da Panda zapravo utvrđuje koji sajtovi su sigurni, korisni, lepi, interesantni, omiljeni, i dalje daje signal da se to uzme u obzir prilikom rangiranja. Zato Danny Sullivan i kaže da Panda nije promena algoritma već faktor koji se računa prilikom rangiranja. Međutim, to nije prost jednoličan faktor poput anchor taga, jednostavnog broja linkova i slično, već više faktor koji se dobija kombinacijom gomile drugih faktora.

Panda apdejt zamenjuje Google PR

Dalje, nakon februara, procenjivane su mane, kao i dobre strane Pande, te su u novi apdejt unešene izmene kako bi se još bolje utvrdilo šta su kvalitetni sajtovi, i kako bi se pogurali u rangiranju. Rand u pomenutom videu daje informaciju da će se Panda apdejt dešavati svakih 30 do 40 dana. Otuda i naslov ovog teksta, jer ako se obistini ova Rendova tvrdnja, svi koji se lošije rangiraju, a smatraju da im je sajt kvalitetan, sa nadom će očekivati svaki novi Panda apdejt, priželjkujući da je Google našao način da shvati kako njihov sajt ipak ima veću vrednost.

Fotografija: Kevin McGill

5 Replies to “Panda zamenjuje Google PR?”

  1. Da, bio je veći apdejt, nakon dužeg vremena. I daleko od toga da ne postoji, samo je manje bitan nego ranije. Dok Google to opet ne promeni. :)

  2. Pre par dana je opet bio apdejt Page Ranka (na nasem sajtu) http://www.stamparija.rs je dobila Page Rank 2. Dobili smo jos na 18 stranica PR 2 i na jos 15 stranica PR 1. VIdim da PR nije bitan ko ranije, ali je lepo kad se veliki trud oko optimizacije naseg sajta bar na ovaj nacin nagradio :)

  3. Vlasnici sajtova gledaju uglavnom promene Google PR i Alexa rank, dok prosečnog posetioca zanima samo sadržaj na sajtu. Kada bi uloge posmatrača bile promenjene, verovatno bi svaki sajt na svetu potpuno drugačije izgledao :) . Svakako da je Google PR bitna stavka, i lepo je videti da se povećava s vremenom, ma kakav god algoritam bio korišćen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.