Optimizacija sajta nakon Google Panda apdejta

Šta je Google Panda apdejt? Google menja svoj algoritam gotovo svakodnevno. Uglavnom su to manje promene, ali nekada budu i veće te zahvate veliki broj sajtova. Te veće promene znatnije promene raspored rangiranja na Google pretraživaču. Promena algoritma koja je najpre zahvatila pretraživanja iz Amerike krajem februara nazvan je Google Panda apdejt. Google je na svom blogu zvanično objavio da je plan da promena izbaci manje kvalitetne sajtove sa vrha rezultata pretraga. U istoj objavi, takođe kažu da ova promena zahvata 11.8% pretraga. Nakon Amerike, ova promena se širi i na pretraživanja sa ostalih delova sveta.
Hoće li Panda uticati na optimizaciju sajtova? Svakako. Evo šta se desilo sajtovima na kojima posetioci objavljuju svoje članke (a koji su se dosta koristili u optimizaciji):

Google Panda apdejt

Iako je Panda objavljena 24. februara, prema Compete.com analitici, Hubpages ima pad posete 13.9%, Squidoo  8.35% a Articlesbase 12.92% (februar u odnosu na januar). Prva dva sajta su, inače, u zadnjih godinu dana jedini pad imali u junu, a Articlesbase u avgustu i septembru prošle godine.

pad poseta nakon Panda apdejta

DaniWeb je prilično jak internet forum koji je takođe zahvaćen Pandom. Vlasnik foruma Dani Horowitz kaže da mu se poseta sa Googla smanjila za oko 50%. Za dosta izraza rangirao se kao prvi, a sada je na drugoj strani. I umesto 500 poseta dnevno za neke od tih pretraga, sada dobija tek par svakog dana.

Mahalo.com se (kako piše Sistrix) na Googlu pojavljivao za 33,875 različitih pretraga. Sada se pojavljuje za 9,740 reči i izraza. Osim toga, pre ovoga, za blizu 8% od pretraga za koje je među prvih 100, pojavljivao se na prvoj strani, a za samo oko 10% tek na desetoj stranici. Sada je gledajući top100, za manje od 5% izraza na prvoj strani, a na desetoj je za čak 24% pretraga.

Theteacherscorner – 40% poseta manje
Healthhype – 50% iz Amerike manje
Europesiteforvisitors – 35% manje poseta iz Amerike
Advizo – pad poseta za oko 35%
Automobilemag (blog koji radi od 1996.) – pad za 30%

Dakle, mora se reagovati brzo. ArticlesBase je, recimo, već poslao mejlove svojim članovima o izmeni pravila sajta. Sada svaki članak mora biti najmanje 350 reči dug, ne sme biti dupliranog sadržaja, ne dozvoljavaju više kontakt informacije u samom tekstu, … Oni pretpostavljaju da će to pomoći nakon pada zbog Pande. Neki vlasnici ecommerce sajtova su s’druge strane, primetili da sajtovi koji nemaju komentare posetilaca nisu zahvaćeni dok oni sa komentarima jesu. Treći govore da je u pitanju moderacija komentara. Jedino u čemu se svi slažu je da Google pokušava da pogura na gore kvalitetne sajtove. A šta su kvalitetni sajtovi za Google …

One Reply to “Optimizacija sajta nakon Google Panda apdejta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.