Novi SEO u 2013.

novi SEO u 2013

Ja volim SEO. Zavoleo sam ga pre više godina. Nije to bila ljubav na prvi pogled, više korak po korak. Međutim, od samog početka bio sam svestan stvari koje mi u SEO i smetaju. Nažalost, nisam mogao da ih promenim.

I onda je došla, za SEO velika 2012 godina. Ozbiljne promene u Google algoritmu, Pande, Pingvini, nebrojano mnogo izmena koje dosta toga okreću naglavačke. I menjaju celu SEO koncepciju iz osnova. Baš u onom smeru o kom sam sanjao zadnjih par godina. Gomila linkova prema sajtu koji služe samo da se prevari Google, više ne pali. Softveri za izgradnju linkova preko blog komentara postaju besmisleni. Slanje članaka, istih ali i provučenih kroz softver koji od jednog teksta pravi 4, kao originalna, na gomilu article sajtova je sada gubljenje vremena. Rečenica „Ne možete prevariti Google“ postaje sve tačnija. Naravno, još uvek ima malih trikova i prečica, ali suština je da je automatizacija sve manje vredna, za razliku od originalnosti i kreativnosti. Verujem da je 2013. godina prva u kojoj će dobar SEO biti nezamisliv bez pravog talenta, ljubavi prema njemu, i shvatanja suštine samog sajta za koji se radi. Suštine sajta i razloga zašto posetioci uopšte trebaju da dolaze na sajt.

2013. će biti godina u kojoj SEO nije zbir tehnika kako prevariti Google da se sajt nađe na prvoj strani u rezultatima. 2013. će biti godina u kojoj je SEO zbir tehnika kako pronaći sve više novih, zadržati stare posetioce i ubediti ih da sami dele link prema sajtu na svojim blogovima, društvenim mrežama, u mejlovima. Kako privući urednike medija da čitaju tekstove na vašem sajtu, da vas citiraju. Kako doći do toga da ako je sajt za koji radite SEO a obraća se stanovnicima jednog grada, čak i oni koji ne koriste internet, a žive tu, znaju njegovu adresu. Novi SEO u 2013. je SEO koji se obraća posetiocima, a ne Googlu.

One Reply to “Novi SEO u 2013.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.