Internet pretraživači predviđaju događaje

predvidjanje dogadjaja yahoo

Yahoo je pre godinu dana podneo patent, koji je pre nedelju dana odobren, pod nazivom Predviđanje ishoda događaja zasnovano na internet aktivnostima. U pitanju je predviđanje ishoda raznih društvenih događaja (filmska premijera, izbori, uspeh novog tehničkog proizvoda, pobednik muzičkog takmičenja, …) na osnovu internet aktivnosti korisnika pretraživača, najpre na osnovu podataka i analize pretrage.

Dobar primer, koji je u praksi pokazao uspešnost ovog patenta (i pre nego što je zvanično i podnešen) je analiza zarade filma Wall-E prvog vikenda prikazivanja. Premijera je održana  27. juna 2008. Nedelju dana pre premijere, meren je Yahoo Buzz Score filma. To je ocena koja se dobija na osnovu broja pretraga naziva filma (u ovom slučaju, inače se mere razna imena i nazivi) na Yahoo pretraživaču. Rađena su upoređivanja sa Yahoo Buzz ocenom starijih filmova pred njihove premijere i zaradom koje su ti filmovi ostvarili. Nakon analize, predviđanje je bilo da će film zaraditi 61,91 milion dolara prvog vikenda. Nakon premijernog vikenda, zarada je bila 63 miliona dolara. Time se ova metoda pokazala kao najpreciznija, puno tačnija od prognoza filmskih producenata, agenata, i menadžera.

Isti metod se može koristiti u predviđanju rezultata političkih izbora, izbora za pesmu Evrovizije, i u mnogim drugim situacijama. Pitanje je koliko velike agencije za istraživanje tržišta već koriste podatke pretraživača kao što su Google, Yahoo, Bing, i ostali. Potencijal je, svakako, ogroman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.