Google Analytics tutorijal

Za praćenje posete sajtu može se koristiti dosta različitih skripti, sistema praćenja. Jedan od najpouzdanijih načina je instalacija Google Analytics koda na sajt. U ovom tutorijalu neću objašnjavati kako se instalira već ću prikazati uputstvo za praćenje i analizu poseta sajtu preko Google Analytics.
Bez obzira jeste li sami instalirali, ili vam je osoba koja je radila SEO optimitaciju za vaš sajt instalirala Google analitiku, najpre se na Google Analytics stranici ulogujete koristeći Google nalog.

Na prvoj strani prikazaće se profili svih sajtova koji se prate sa tog naloga, ako je u pitanju samo jedan sajt onda ćete videti samo njega. Sajtovi su prikazani u obliku foldera, sa 3 stepena prikaza. Klikom na folder otvara se podfolder, i još jedan klik na njega, i dolazite do prikaza samog sajta. Često se dešava da u tom trećem nivou umesto naziva sajta vidite “All Website Data”. Neka vas to ne brine, to je samo default ime prikaza, prilikom otvaranja naloga očigledno nije dat originalan naziv. Dakle, kliknite na taj treći nivo.

google analytics profili sajtova

Najpre ćete videti grafički prikaz svih poseta sajtu u intervalu od zadnjih mesec dana.

graficki prikaz analitika

Ukoliko vas zanima samo određeni vremenski period, klikom na strelicu desno od datuma prikazaće se  kalendar.

google analytics kalendar

Prvim klikom na određeni datum odredićete početak a drugim kraj perioda za koji hoćete pregled. Primetićete da je na kalendaru period koji ste označili sada obojen u plavo. Klikom na “Apply” potvrđujete izabrani period i dobijate statistiku samo za njega. Ako posmatrate duži vremenski period, fluktuacija po danima je često veća tako da u tom slučaju možete pogledati grafik promena poseta po nedeljama, ili čak po mesecima. To ćete dobiti ako ispod datuma, a desno od “Graph by:” kliknete na neku od tri ikonice. Prva je za prikaz po danima, druga po nedeljama i treća po mesecima.

Na levoj strani je izbornik koji vam omogućava pregled detaljne statistike poseta. Podeljen je po grupama. Krenućemo od onoga što zanima najveći broj vlasnika sajtova, a i SEO stručnjaka. Odakle dolaze posete? Do ovog se dolazi klikom na Acquisition – All Traffic – Source/Medium.

odakle dolaze posete sajtu

Izvori poseta mogu biti različiti, i evo kako pregledati neke od njih:

Referrals – Nalasi se levo, ispod Source/Medium. Pregled isključivo poseta koje su došle preko linka ka vašem sajtu sa nekog drugog sajta. Uključene su takođe i posete preko linkova iz mejlova.

(Direct) / (None) – Pregled poseta sajtu kada je neko direktno došao na vaš sajt ukucavanjem adrese u browser. Tu su takođe uključene i posete ljudi koji su vaš sajt imali upisan u favorites ili bookmarks (zavisi od browsera koji koriste).

Google / Organic – Posete sa Google, računajući samo prirodne rezultate, bez plaćenih oglasa. Klikom na ovo, imaćete grafik i ispod njega pregled u brojevima i procentima o tome koliko se osoba koja je tako došla na vaš sajt vremenski zadržala na sajtu (Avg time on site), koliko stranica vašeg sajta je pregledano po prosečnoj poseti (Pages/Visit), procenat novih poseta, i Bounce Rate (procenat poseta koje su pogledale samo jednu stranu i odmah otišle sa sajta).

Google / CPC Ovo će se pojaviti ukolikoplaćate reklame na Googlu, i imate detaljan pregled ovih poseta.

U levom meniju, negde ispod All Traffic, naćićete Social, pa pod njim Overview. Klikom na tu stavku imate zanimljiv pregled poseta sa društvenim mreža (Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, Foursquare, …) ali i blog mreža (Blogger).

social posete analitika

Sada sa izvora poseta idemo na Audience. Tu se može saznati dosta o posetiocima sajta.
Pod tom stavkom ima nekoliko zanimljivih pod-stavki.
Demographics – Overview – pokazuje posetioce vašeg sajta po godištima i polu. Ovo nisu potpuno precizni podaci jer Google ne može baš o svim posetiocima ovo da zna, ali dosta su precizni ako gledamo procente.

Interests – Koje teme inače zanimaju vaše posetioce. Računa se u odnosu na ono što su oni pretraživali, koje druge sajtove su posećivali, …

Geo – Location može biti itekako korisna informacija o zemljama iz kojih dolaze posete, a klikom na zemlju desno vidite posete i po gradovima. Ovo sa gradova nije potpuno precizno, kao što sam pisao u drugom tekstu, ali orjentaciono može da posluži. Ako zadržite miša iznad pojedine države, prikazaće se broj poseta odatle za izabrani vremenski period.

prikaz poseta po drzavama

I, stavka Behavior gde dobijate pregled statistike o tome šta je na sajtu i koliko posećeno.
Behavior – Site Content – All Pages stranice sajta po redosledu posećenosti. Pregled je po adresama (URL-ovima) stranica. Stranica koja je prikazana samo sa kosom crtom je naslovna stranica sajta.

To su uglavnom delovi Google Analytics statistike koje se najčešće pregledavaju i koje su većini zanimljive i korisne. Google Analytics postaje gotovo neizbežan za praćenje uspešnosti SEO ali i marketing kampanje.

One Reply to “Google Analytics tutorijal”

Comments are closed.