Drugi krug na prvoj strani Googla

U drugom krugu predsedničkih izbora su Boris Tadić i Toma Nikolić. Kako njih dvojica stoje na Googlu? Da li je neko iz njihovih timova mislio o Googlu i SEO optimizaciji za pretraživače? Šta se pojavljuje na prvoj strani kada se pretražuju njihova imena? Cilj dobre SEO optimizacije za brend, u ovom slučaju za ime i prezime kandidata, je da se kontroliše što više rezultata na prvoj strani. Što više „naših“ rezultata se pojavljuje među prvih 10, to je manja mogućnost da se neki negativni po nas rezultat pojavi u vrhu.

drugi krug na Google prvoj strani

Boris Tadić na Googlu

Ako pretražujemo ime i prezime ovog kandidata, na prvoj strani se prikazuju samo 3 rezultata koja njegov tim može da kontroliše. Stranački sajt, sajt Predsednika Republike, i zvanična Facebook strana. Ostalo su dva rezultata sa Wikipedije, nekoliko sa sajtova vesti (Blic, Vesti.rs, Vesti Online, S Media, B92) i jedan rezultat je tema sa ForumPolitika u kojoj se negativno govori o Tadiću.

Među rezultatima su i tri Youtube videa, sva tri pozitivna po Tadića.

Toma Nikolić na Googlu

Za pretragu ovog kandidata za predsednika, situacija je nešto lošija. Dva rezultata su pod kontrolom njegovog izbornog štaba (dve strane sa zvaničnog stranačkog sajta). Ostatak rezultata su dve strane sa Wikipedije, nekoliko linkova prema vestima (Blic, Glas Srpske, Naslovi, Mondo), stranica sa Eizbori sajta sa sadržajem negativnim po kandidata, i stranica Independent sa sadržajem na engleskom jeziku. Jedna od vesti je tekst sa izjavom Borisa Tadića koji pominje Tomislava Nikolića.

Na prvoj strani je i jedan video rezultat, Youtube video gde se Nikolić ismeva.

Zaključak

Šta se iz ovoga može zaključiti? Da izborni štabovi nisu imali u vidu Google rezultate i SEO. To što se kod jednog nalazi jedan a kod drugog tri negativna rezultata samo je slika broja takvih tekstova po medijima. Prirodno je da se tekstovi sa vestima pojavljuju u rezultatima ali dobrom i kontinuiranom SEO optimizacijom može se uticati na to koje vesti će se pojaviti na prvoj strani. Za video rezultate uticaj je takođe moguć. U rezultatima nema Twitter i Linkedin naloga (kod Nikolića ni Fejsbuka), niti drugih koji mogu direktno da se kontrolišu. Sve u svemu, veliki i itekako važan prostor za kampanju i ovog puta ostao je neiskorišćen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.