Aktuelnost stranice i novi algoritam

Još jedna velika izmena u Google algoritmu. Ove godine su se baš potrudili oko konstantnih, ozbiljnih izmena. U pitanju je uticaj svežine stranice, aktuelnosti podataka, na rangiranje. Ova najnovija promena bi prema Googlu, trebalo da utiče na oko 35% upita. Dakle, računa se da oko 65% upita ne zahtevaju nove stranice, podatke na stranicama i slično. Recimo, za upite o receptima nije bitno da li je stranica zadnji put menjana pre dve godine ako je relevantna. Međutim, za upite koji traže aktuelnost, prave se tri grupe:

– Aktuelne teme
Derbi rezultat, Đoković Federer, vremenske prilike, … Kod ovakvih pretraga prednost će dobijati sveže stranice, sa najnovijim podacima. Rezultati će se menjati iz sata u sat.

– Periodični događaji
Sajam knjiga, BizBuzz Niš, Evropsko prvenstvo u fudbalu, … Polazi se od prepostavke da korisnik traži informacije o poslednjem održanom događaju, ili o narednom. Za Salon automobila, prednost će dobiti informacije o prethodnom i narednom, ne o salonu od pre 5 godina.

– Nove informacije
U ovu grupu spadaju upiti o kojima se povremeno mogu imati nove informacije ali niti se one ponavljaju periodično, niti su veoma aktuelna tema. Recimo, “Samsung telefon”, “TFT monitor” i slično. Stranice o novom Samsung telefonu su relevantnije od one o Samsungu starije generacije.