Rank Ranger SEO alat

Pre nešto više od mesec dana zazvonio mi je mobilni telefon i prilično me je iznenadilo da vidim da poziv dolazi iz Amerike. Javio se Barry Schechter, iz firme Rank Ranger, iz Kalifornije. Njihov onlajn servis je skup alata koji pomažu svima koji se bave SEO optimizacijom. Alat uglavnom cilja na evropsko tržište, te zovu SEO firme širom Evrope da ponude probnu verziju servisa. Evo utisaka za čitaoce ovog bloga, nakon mesec dana korišćenja.

Meni najzanimljiviji deo je prikaz pozicija na Google po danima, nedeljama, mesecima. Nailazio sam na razne alate koji ovo nude, ali retko koji je podržavao Srbiju. Ovde imate mogućnost izbora zemlje, kao i jezika. Recimo, trenutno imam klijenta iz Švajcarske sa italijanskog govornog područja, tako da mogu da izaberem Švajcarsku kao državu, Google.ch i italijanski jezik, i pratim pozicije njegovom sajta upravo na taj način, jer će takva podešavanja imati i ljudi koji traže njegov sajt. Za nas inače, velika je pogodnost što možemo pratiti pozicije na google.rs.

Rank Ranger SEO pozicije

Zanimljiv je i graf prikaz vidljivosti na pretraživaču. Ovaj grafik može biti uporedni, gde ćete uporediti vidljivost sajta koji pratite sa njegovom konkurencijom. Takođe se bira pretraživač koji vas interesuje, ili više njih zbirno, i vremenski period. Na grafiku su obeležene veće promene u Google algoritmu, tako da možete videti da li je, i kako, neka Google algo promena uticala na vaš sajt.

vidljivost sajta na pretrazivacima

U delu gde možete pratiti linkove prema vama, integrisani su podaci sa Majestic SEO, Ahrefs i MOZ. Možete imati uvid u broj linkova sa Twittera, Linkedina, Pinteresta, Fejsbuka razdvojenih po lajkovima, šerovima i komentarima.

prikaz linkova i drustvenih mreza

On-page analiza nije ništa originalno, ali svakako može biti korisna kada je već tu. Povremeno proveravanje ovih faktora nije na odmet, jer se nekada i slučajno desi omaška prilikom kodiranja. O koristi za početnu fazu optimizacije, ne treba ni govoriti. Kao deo on-page alata, tu je i SERP preview, gde možete isprobati kako će izgledati novi title ili description koji ste osmislili. Korisno danas kada se dužina ne meri karakterima već pikselima.

Jedna od funkcija je povezivanje sa Google Analytics i Webmasters tools. Tu su podaci uglavnom oni koje imate i na ta dva alata, jedina prednost je što ovako imate sve na jednom mestu, te se štedi vreme.

Obzirom da je servis namenjen uglavnom agencijama koje rade SEO optimizaciju za druge, tu je i automatsko pravljenje izveštaja u pdf-u.

Da rezimiram, mene je najviše privuklo praćenje pozicija na lokalnim Google pretraživačima, jednostavan i brz pregled istih, i promene po danima, nedeljama i mesecima. Uz to, ima još par funkcija koje ću koristiti dnevno, i još nekoliko s’ vremena na vreme. Uglavnom, nastavio sam i sa plaćenom verzijom Rank Ranger servisa.

One Reply to “Rank Ranger SEO alat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.