SEO savet za blogere

blog

SEO optimizacija nudi blogerima po jedan besplatan SEO savet. Ako imate blog, bilo kakav i bilo gde, na vašoj domeni, besplatan blog na Blogger-u, Wordpres-u, Blog.rs, ili negde drugde, samo napišite u komentaru na ovaj tekst da želite besplatan savet i dobićete odgovor. Naravno, nije u pitanju velika SEO analiza ali jeste jedan konkretan savet, koje će vam pomoći da vam blog bude malo bolje optimizovan za pretraživače.

20 Replies to “SEO savet za blogere”

 1. Pozdrav imenjak.

  Moram da priznam da je kod tebe malo stvari koje bih promenio. :)
  Ipak, recimo počeo bih da koristim < ! - - more - - >, tj. da na naslovnoj i arhivama prikazujem samo delove tekstova. Ovako se celi tekstovi dupliraju na stranici posta, naslovnoj i na arhivama, pa to može da oslabi stranice postova.

 2. Pozdrav, može meni koji savjet iako sam maksimalno pazio na sve… No, ako stručnjak može pomoći bio bih jako zahvalan ;)

 3. Pozdrav Frano,
  Da, odlično odrađeno. Jedva sam uspeo da nađem nešto što bi još moglo da se doda (vezano za onsite seo).
  Na stranicama postova, “komentari” i “dodaj komentar” ti je u H3 tagu. Tako imaš nerelevantan i potpuno isti H3 (po 2 komada) na svim stranama. Možda ili da taj H3 pretvoriš u P tag (sa nekom klasom) ili da uz “komentar” dodaš i našiv posta (što bi po meni bila bolja varijanta), tako da dobiješ “naziv posta + komentar” ili “komentar + naziv posta”.

 4. Vidiš, o ovome nisam uopće ni razmišljao… Puno hvala na prijedlogu, svakako ću morat i taj dio rješiti kroz koji dan ;)

 5. Kod Asus N71 bloga, jedna stvar koju primećujem je nekonzistentnost URL-ova i Title tagova. Ne mislim da trebaju da budu potpuno isti, ali recimo
  http://asusn71.blogspot.com/2010/07/tastatura_24.html
  ima naslov “Tastatura Asus laptopa”, te je bilo bolje da je URL recimo
  asusn71.blogspot.com/2010/07/tastatura_asus_laptopa.html
  ili bar
  asusn71.blogspot.com/2010/07/tastatura_laptopa.html obzirom da se ASUS već pominje u URLu subdomene.

  Ili recimo kod
  asusn71.blogspot.com/2010/07/karakteristike-asus-n71.html
  Title je “Notebook ASUS N71 Specifications”.
  Bolje bi bilo da je u urlu reč specifikacija, ili u Title Karakteristike.

  Ako je naslov suština teksta, dakle postoji u TITLE tagu, ima ga u tekstu, imati ga i u URL-u može dati dodatnu vrednost za taj upit na Googlu.

 6. Imam blog na bloggeru i svi tekstovi pisani su latinicom. U podesavanjima mi je podeseno na srpski jezik tako da mi je forma za komentare na cirilici.

  Pa bih vas molio da mi odgovorite na sledece pitanje.
  Ako bih promijenio podesavanja za jezik na engleski, da li ce to uticati na pozicije na pretrativacima za srpski jezik?

  Unaprijed hvala!

 7. @Bosko Mastilovic

  Izvinjavam se zbog kašnjenja sa odgovorom.
  Na Theworldgeography.com blogu, osnovne stvari su kako vidim dobro odrađene. Ono što sam primetio je da se blog veoma sporo učitava. U velikoj konkurenciji to može da utiče na pozicioniranje, tako da bih preporučio da se poradi na tome.
  Jedna od stvari koje mogu pomoći je da thumbnails sličica za pojedine postove, ne bude samo skalirana glavna, velika slika, već da se za svaku odradi i mala sličica. Ovako se recimo za “Most Beautifull Recent Photos of Nature” post, učitava slika 989px × 742px umesto da je aploudovana sličica 200×150 kolika se i prikazuje na naslovnoj strani.

  Mogao bi i da se smanji i broj sličica sa Zaparena, takođe.

 8. O, hvala puno, izuzetno sam zadovoljan odgovorom…….dodajem Vas u Widget – FRIENDS OF THE BLOG zbog ovoga. Pitacu vas jos i to, ako nadjete vremena da mi odgovorite ili da mi ostavite link neke Vase stranice ili sajta gde bih mogao da nadjem odgovor na to pitanje: KAKO DA UBRZAM UCITAVANJE BLOGA?

 9. Tj. Hteo sa da kazem da sam razumeo drugi deo odgovora, kako da ubrzam ucitavanje i da pitam da li ima jos nesto kako bih ubrzao ucitavanje bloga! Hvala jos jednom! Ako Vam se ne svidja naziv veze koju sam ostavio na mom blogu slobodno mi napisite kako da dam ime Vezi ka Vasem sajtu……….Pozz….

 10. @Risto

  To što su tekstovi pisani latinicom a forma za komentare je ćirilicom nije problem. Ne mora zbog toga da se menja jezik.
  A inače, ako se postavi da formular bude na engleskom, nije veliki problem mada je bolje da ostane na srpskom.

 11. @Boško

  Hvala na linku :)
  Evo nekih tekstova o ubrzavanju učitavanja bloga:
  catswhocode.com/blog/how-to-speed-up-your-blog-loading-time
  blogohblog.com/tips-to-speed-up-your-blog/
  cat-chitchat.pictures-of-cats.org/2009/05/speed-up-blogger-blog-load-times.html

 12. Pozz. Imam ovaj sajt na engleskom jeziku vec godinu dana i preko 250 postova na njemu, a google je indeksirao samo nekoliko postova i samo od njih dobijam google posetu. Na SEO nisam nikad obracao paznju, ali sad bih probao da ispravim neke greske i povecam posetu sa google. Hvala unapred na savetima!

 13. Pozdrav Veljko,

  Ima dosta toga generalno što bi moglo poboljšati, mada konkretno vezano za pitanje zašto je Google indeksirao samo nekoliko postova, vidim da je indeksirano oko 300 stranica (postovi, kategorije, …). Verovatno je tih nekoliko postova dobro kotirano a ostali nisu. Probaj da ubaciš RSS feed bloga u nekoliko RSS direktorijuma, a i obezbedi nekoliko linkova prema stranicama sa postovima za koje si zainteresovan da se bolje kotiraš.

 14. Pozdrav Anđelko.

  Dosta je dobar. Jedan savet koji bih dao je, da se na slikama koje su na pojedinačnim stranicama, promeni link. Sada su linkovi prema slikama. Recimo na https://www.poezijasustine.rs/2018/12/ana-mitic-stosic.html
  klikom na sliku ide se na https://3.bp.blogspot.com/-trzS0G5N0xg/XBzkkefVr-I/AAAAAAAAMYY/SDUZE-UNYIUYpIA_LyxfdRIrdhDSnkkNQCEwYBhgL/s1600/ana-mitic-stosic.jpg
  Nije user friendly.

  Opcija je ili da se skloni link uopšte (možda i najbolje rešenje) ili da se slika otvara u popupu.

  pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.