SEO optimizacija za Japan

U Japanu, “Yahoo! Japan” je popularniji od Gugla, mada ne kao pretraživač. Više se koriste njegovi dodatni servisi kao što su Yahoo Answers, Yahoo Transit, Yahoo Weather i ostalo. Kada je reč isključivo o pretraživanju, Google je i dalje vodeći sa oko 70% od svih pretraga interneta. Iza njega su Yahoo sa oko 24% i Bing sa oko 3%. Nešto malo se koristi i Baidu, ali je procenat njegovih korisnika u Japanu gotovo zanemarljiv (oko 0,15%).

Da li ove statistike utiču na SEO optimizaciju sajtova za japansko tržište? Od 2010, Yahoo!Japan je sa Bingovog bekend algoritma prešao na Guglov. Stoga, što se tiče tehničkog dela optimizacije, SEO je dosta sličan kao za Google generalno.

Međutim, kada je reč o tome kako korisnici tamo koriste internet i pretragu, kakav je UX tamo u odnosu na ostatak sveta? Tu već ima razlike. Japanci u većini slučajeva preferiraju sajtove/web stranice sa dosta sadržaja. Više teksta, više opcija, i korisnici će se više zadržavati na sajtu i imati više poverenja. U Evropi je recimo, obrnuto. Veliki su to uočili, i implementirali. Evo recimo kako izgleda Starbucks UK naslovna strana:

starbucks uk naslovna

A kako izgleda njihova japanska verzija:

starbaks japan

Osim korisničkog iskustva i ovoga o sadržaju, japanci pišu na 4 različita načina. Konkretnije kada je reč o onsite SEO, ima 4 načina kako možete napisati jednu ključnu reč. Tu vam Google Translate neće mnogo pomoći, te će sadržaj morati da priprema neko kome je japanski jezik maternji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.